NIPT 2018-07-17T09:55:38+00:00

NIPT

Vanaf 1 april 2017 kunnen zwangeren in het kader van TRIDENT-2 kiezen tussen de combinatietest en de NIPT als eerste screeningstest als zij hun kind willen laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom.

De labworkflow voor de NIPT verloopt net als bij de combinatietest geheel via Peridos. De laboratoria in Amsterdam (VUmc) Rotterdam en Maastricht (in samenwerking met Nijmegen) voeren de NIPT uit voor heel Nederland.

Let er op dat als een counselor bij verschillende praktijken werkt en een NIPT aanvraagt via Peridos, hij/zij bij het inloggen de juiste praktijk selecteert. Deze praktijk zal namelijk de uitslag van NIPT krijgen. Wordt de verkeerde praktijk geselecteerd, dan leidt dit tot een datalek, aangezien de NIPT-uitslag kan worden ingezien door iemand die hiervoor niet is gerechtigd.

Vragen over de labworkflow NIPT
Regelmatig komen bij ons vragen binnen waarvan de antwoorden te vinden zijn bij veelgestelde vragen over NIPT op de website van het RIVM, of bij de routering vragen over NIPT op de website van Peridos. Deze websites worden regelmatig geactualiseerd.

Volg voor meer informatie over NIPT deze link van het RIVM:

Onderwerpen, down, Edwards Patau en SEO, Combinatietest en NIPT

Bent u zorgverlener in de SPSAO-regio, laat een uitslag van de NIPT lang op zich wachten, en weet u zeker dat bij de zwangere bloed is geprikt? Neemt u dan telefonisch contact op met het laboratorium van het VUmc via telefoonnummer 020-444 07 47

De helpdesk van Peridos (helpdesk@peridos.nl) is alleen per e-mail te bereiken. Zij zullen op werkdagen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Prikposten
Het aanvraagformulier voor de bloedafname wordt door de aanvrager van de NIPT ingevuld in en geprint uit Peridos. Voordat de zwangere bloed kan laten prikken moet ze eerst haar eigen bijdrage van € 175,- via iDEAL betalen op de website: niptbetalen.nl. Na betaling ontvangt de zwangere een e-ticket. Met het aanvraagformulier en het e-ticket kan de zwangere bloed laten prikken bij een van de prikposten in onze regio.